2011 - Michelin Factory Zalau - Romania

Realizarea testului de etanșeitate pentru Sala serverelor și cameră SAUFI.

Testul de etanșeitate conform cu normele NFPA este un test specializat folosit in general pentru a determina etanșeitatea încăperilor din cladiri (deși este recomandată testarea integrității intregii clădiri) ce sunt echipate cu instalații de stingere a incendiului cu gaz sau agent curat. Aceste tipuri de incăperi sunt de obicei camere de servere ce adăpostesc echipamente ce pot fi afectate dacă s-ar folosi instalații de stingere a incendiilor cu agenți clasici.

Standardele NFPA pentru calibrarea echipamentelor sunt mult mai riguroase decat ale altor institutii. Un test de etanșeitate realizat în conformitate cu normele NFPA este un indicator pentru „timpul de retenție al agentului” ce reprezintă timpul necesar pentru o încăpere a reține agentul de stingere necesar pentru a stinge un incendiu. Acest indicator variază în funcție de ne-etanșeitățile detectate, localizarea acestora în interiorul încăperii precum și de agentul de stingere folosit. Ultima versiune NFPA (Ediția 2012) cere de asemenea măsurarea unei maxime de presiune pe lângă traditionalul interval de timp de retenție, acesta din urmă fiid obligatoriu încă din 1985.

Firma noastră folosește echipamente marca „RetroTec”, în conformitate cu norma europeană EN13829, ISO 14520-1, NFPA 2001 Apendix C și NFPA 12A Apendix B.

Testul de etanseitate sau testul usii suflante (eng: ”Blower door test”) este un instrument, prin care se detectează existența infiltrațiilor de aer în și din spațiul testat.

Depresurizând încăperea la o presiune standard cu ajutorul dispozitivelor specifice, se măsoară debitul de aer care „curge” prin ușa suflantă dotată cu un ventilator calibrat și aparate cu capabilități de înregistrare în condiții de depresiune controlată .
Testarea etanșeității prin metoda ușii suflante (“Blower door”) este un indicator al eficienței energetice a spațiului testat.

Procedura poate fi de sine stătătoare sau ca parte integrantă a unui audit energetic și se finalizează cu un raport de conformitate în care se specifică gradul de etanșeitate și estimările pierderilor într-un interval de timp.