Sisteme automate de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon

CO2 este un gaz incolor, inodor şi care nu conduce curentul electric. El stinge incendiul prin scăderea concentraţiei oxigenului în spaţiul respectiv şi are ca efect secundar răcirea. Inhalarea acestui gaz, chiar şi la nişte concentraţii mici, poate provoca asfixierea (insuficienta oxigenare a sângelui), fapt care trebuie luat în considerare.

Sistemul de stingere prin inundare totala cu dioxid de carbon se realizeaza numai la incinte inchise la care golurile existente (usi, ferestre, trape, tubulaturi etc.), pot fi inchise inainte sau simultan cu inceperea deversarii dioxidului de carbon. Prin inundare totala se pot stinge incendiile de suprafata, incendiile declansate in masa de material combustibil solid sau incendiile produse la generatoare sau echipamente electrice.

Pentru stingerea incendiilor prin inundare totala, intreg spatiul incintei protejate trebuie sa fie umplut cu dioxid de carbon astfel incat concentratia de oxigen sa scada in timpul cel mai scurt posibil sub valoarea de mentinere a arderii.

Punerea automata in functiune a instalatiilor fixe de stingere a incendiilor cu dioxid de carbon poate fi cu actionare pneumatica, mecanica, electrica, pneumo-mecanica, electrica combinata cu pneumatica (pentru sistemele de joasa presiune), electrica combinata cu pneumo-mecanica (pentru sistemele de inalta presiune) sau cu alte sisteme de actionare.